Op welke besturingssytemen werkt de Silhouette Studio?
Silhouette Studio is geschikt voor:

- Windows XP
- Windows Vista (32 bit/64-bit)
- Windows 7 (32 bit/64-bit)
- Mac OS X 10.5.8 of later (Geen extra software of Virtual PC nodig)

Wat zijn de maten van de Silhouette?

De Silhouette Cameo is 54 cm breed. De hoogte is ongeveer 14 cm (24 wanneer de klep open staat). Het apparaat zelf is 16 cm diep, maar op je bureau heb je aan beide kanten nog 35 cm nodig omdat de mat tijdens het snijden heen en weer beweegt.

Wat krijg ik bijgeleverd bij aanschaf van een Silhouette Cameo?

  • Silhouette Studio® software voor Windows XP/Vista/7 en Mac® OS X 10.6.3 en hoger
  • 51 exclusieve snij-patronen
  • Aansluitsnoer, USB kabel
  • 30 cm snijmat
  • snijmes (nieuw verstelbaar met 10 stappen)
  • $10 downloadkaart voor de Silhouette Online Store
  • Basis instructiegids

Wat is het verschil tussen de verschillende versies Silhouette?

De originele Silhouette en de Silhouette SD zijn eerdere modellen van de Silhouette en lijken uiteraard veel op elkaar, maar er zijn toch enkele verschillen. De Silhouette Cameo is het nieuwste model Silhouette.

De Silhouette Cameo is groter dan de eerdere versies van de Silhouette, de Silhouette Cameo snijdt materiaal met een breedte van maximaal 30,5 cm. De maximale lengte die de Silhouette snijdt zonder snijmat is 3 meter. Daarnaast zijn er verschillende snijmatten voor materialen zonder onderlaag zoals papier. Er is een mat voor A4 papier, een mat van 30,5 bij 30,5 cm en een mat van 30,5 bij 61 cm.
De Silhouette Cameo is stiller in gebruik dan zijn voorgangers (maar maakt nog steeds geluid) en snijdt zelfs iets scherper. De Cameo heeft ook een pauze-knop, om het snijden tussendoor te pauzeren.
De Silhouette Cameo heeft verder precies dezelfde functies als de Silhouette SD. Je kunt ook snijden vanaf een SD-kaart, en het materiaal wordt automatisch ingevoerd in de machine.

De originele Silhouette en SD snijden beide maximaal 21,7 cm breed. Zonder snijmat snijden deze machines maximaal 99 cm lang, met snijmat 30,5 cm. De Silhouette SD heeft dezelfde mogelijkheden als de originele Silhouette en paar nieuwe functies die de originele Silhouette niet heeft, een opening voor een SD-kaart en een automatisch inlaad functie.

Alle versies van de Silhouette machine werken met dezelfde Silhouette Studio software. De mogelijkheden wat betreft de soort bestanden de Silhouettes snijden zijn daarom hetzelfde voor alle machines.

Is de Silhouette (software) geschikt Macintosh?

Ja, de Silhouette Studio software werkt op zowel Windows als Mac.

Kan ik mijn eigen snijbestanden ontwerpen met de Silhouette?

Je kan zelf snijbestanden ontwerpen met de Silhouette software. Er zijn verschillende functies in de software aanwezig om zelf afbeeldingen te tekenen om te laten snijden. Ook kun je foto's en andere afbeeldingen omzetten naar snijbestanden.

Kan de Silhouette chipboard snijden?

Ja, met het nieuwe verstelbare mesje kan de Silhouette dun chipboard snijden tot 1mm dik. Het mesje slijt hier echter wel veel sneller van en daardoor zal je mesje na korte tijd al toe zijn aan vervanging.

Kan de Silhouette stof snijden?

De Silhouette kan stof snijden met de speciale Fabric Interfacing.
Vilt kan niet gesneden worden met de Silhouette, door de harde en stevige vezels in dit materiaal.

Kan de Silhouette rubberplaat/foamplaat snijden?

De Silhouette kan geen rubberplaat/foamplaat snijden. Dit materiaal is te dik voor de Silhouette en de structuur maakt het niet snijdbaar.

Kan de Silhouette snijden zonder aangesloten te zijn op de computer?

De Silhouette SD en Cameo kunnen dit wanneer je de snijbestanden (GSP) via de software op een SD kaart zet en vervolgens in de Silhouette SD/Cameo stopt. Je kunt vervolgens op het LCD scherm naar het gewenste bestand scrollen en uitsnijden.

De originele Silhouette heeft wel altijd een computer nodig en heeft deze mogelijkheid niet.

Welke bestandtypes kan de Silhouette snijden?

De Silhouette kan uiteraard alle Digital Designs uit de online digital design shop snijden, alle ttf en otf lettertypes die op je computer staan en GSD en DXF bestanden. De Silhouette software geeft je ook de mogelijkheid om de meest bekende afbeeldingtypes (zoals JPG en BMP) om te zetten naar een snijbestand. Voor uitleg hoe dit werkt ga je naar de handleidingpagina en kies je "Printen en snijden".
Ook kun je zelf bestanden tekenen met de functies in de software.

Met de Designer Edition van de software (beschikbaar tegen betaling van € 49,95) kun je ook SVG bestanden snijden.

Silhouette America kan de kwaliteit van de resultaten van bestanden die niet door hen gemaakt zijn niet garanderen.

Welke lettertypes kan de Silhouette snijden?

De Silhouette kan ttf en otf snijden die geïnstalleerd staan op de computer. Je hoeft deze niet in de software te laden, als de lettertypes geïnstalleerd zijn op de computer, staan ze ook automatisch in de software. Om nieuwe lettertypes te installeren op de computer, moet je ze in de map "Lettertypes" zetten in het configuratiescherm.
Let er wel op dat lettertypes vaak ontworpen zijn voor printen, waardoor niet alle lettertypes geschikt zullen zijn om te snijden. Silhouette America kan daarom niet garanderen dat je altijd een mooi resultaat zult hebben.

Welke materialen kan de Silhouette snijden?

De Silhouette is ontworpen om materialen te snijden zoals papier, karton en vinyl. De originele Silhouette kan snijden tot 0,3 mm dik, de Silhoutte SD en Cameo kunnen met het instelbare mesje snijden tot 1 mm dik. (Dit mesje past ook in de originele Silhouette, maar de motor van deze machine kan dikkere materialen niet aan en zal dan stuk gaan)

De Silhouette snijdt papier, het meeste karton, vellum, iron-on papier, magnetisch papier, vinyl, transparanten, heat transfer (voor op stof), tattoo paper (zoals de kauwgomplaatjes), stof (met de speciale fabric interfacing) en stickervellen. Uiteraard is het moeilijk om van elk merk aan te geven of een bepaald materiaal wel of niet gesneden kan worden, een testsnede is daarom aan te raden. Het bovenstaande lijstje is een indicatie van de mogelijkheden, er zijn vast nog meer materialen en het kan ook mogelijk zijn dat een bovenstaand materiaal door jouw Silhouette niet goed gesneden kan worden.

Sommige materialen kunnen door de sterkte en stevigheid toch niet gesneden worden, ook al zijn ze minder dan 1 mm dik, zoals krimpfolie en dun metaal. De Silhouette kan niet meer dan 1 laag materiaal tegelijkertijd snijden.

Welk formaat papier kan de Silhouette snijden?

Hoewel er enkele vaste papiermaten al in de Silhouette software staan (zoals 8,5 bij 11 inch, de Amerikaanse A4), kan je zelf ook papier maten toevoegen aan de software. Het kleinste formaat papier dat de Silhouette nodig heeft is 8 bij 8 cm, het maximale formaat wanneer je de snijmat gebruikt is bij de Silhouette Cameo 30,5 bij 61 cm, bij de andere versies van de machine 21,7 bij 30,5 cm (net iets groter dan A4). Wanneer je vinyl of andere materiaal snijdt zonder snijmat, kun je snijden tot 3 meter lang in de Silhouette Cameo, de breedte blijft echter 30,5 cm omdat de machine niet breder is. (In de originele Silhouette en SD snijd je zonder mat maximaal 21,7 cm breed en 99 cm lang).


Hoe werk ik met de penhouder die was bijgesloten bij de originele Silhouette?

De penhouder is bedoeld voor niet intrekbare balpennen. Met de penhouder kun je de Silhouette laten schrijven en tekenen in plaats van of samen met het snijden. Zo kun je bijvoorbeeld:
- digital designs of woorden tekenen in plaats van snijden
- zuiniger omgaan met papier, door de designs eerst te laten tekenen als test voor het snijden
- journaling op papier laten schrijven in elk gewenst lettertype
- journaling of een titel laten schrijven op een ook zelf uit te snijden digital design

Hoe werkt het:
1. Plaats een balpen in de houder (niet elke balpen past even goed, dit is een kwestie van proberen welke pen het beste past) en zet hem vast door de schroef aan te draaien.
2. Haal de meshouder uit de Silhouette en plaats de penhouder op dezelfde plaats terug. Zorg ervoor dat de schroef naar voren uitsteekt en uitgelijnd is met het streepje op de houder waar je hem inzet. (zie afbeelding hieronder)
penhouder

3. Draai het blauwe knopje om, zodat de penhouder vastzit.
4. Selecteer in de Controller als media type "Pen" en klik op de "Cut" knop als je zover bent.

Om goed te werken moet de punt van de pen uit uitsteken vanuit de houder. Wanneer je tekst wil tekenen, let er dan op dat je de "outline" optie geselecteerd hebt. Je kunt alleen de buitenste lijnen tekenen, als je de letters gevuld wil hebben, moet je ze gewoon printen.

De penhouder is niet bijgesloten bij de Silhouette SD en Cameo.

Welk soort pennen kan ik gebruiken met de Silhouette penhouder?

De Silhouette penhouder is ontworpen voor niet intrekbare balpennen. Er kunnen twee vormen balpennen in de penhouder: ronde (tot 0,7 cm dik) en zeshoekige (tot 0,5 cm dik). De punt van de pennen moet ongeveer 2 mm uitsteken onder de penhouder voor een goed resultaat.
De pennen die speciaal voor de Silhouette ontworpen zijn, worden gebruikt zonder de penhouder.

Hoe kan ik de taal in het LCD scherm van de Silhouette SD weer terugzetten naar Engels?

Als de taal in het LCD scherm een andere taal is dan Engels met andere lettertekens dan het bij ons bekende alfabet, gebruik dan de pijltjes om naar een scherm te gaan waar het eerste teken niet op een 3 lijkt. Wanneer je dit scherm hebt, druk je op enter, en dan gebruik je de pijlen tot je English in het scherm ziet staan. Dan druk je op enter en het probleem is opgelost.

Hoe lang zou een Silhouette mesje mee moeten gaan?

De Silhouette mesjes gaan normaal gesproken 6 maanden mee, maar dit is uiteraard wel afhankelijk van hoevaak je de machine gebruikt en welk materiaal je snijdt. Dikkere materialen zorgen sneller voor slijtage dan dunne materialen. Wanneer je eigenlijk altijd dikker materiaal gebruikt, moet je uitgaan van 2 á 4 maanden.
Het dikste materiaal dat de Silhouette kan snijden is 1 mm dik. Wanneer je probeert om dikkere materialen te snijden, of materialen waar de Silhouette niet voor is ontworpen (zoals krimpfolie, rubberplaat en dun metaal), zal dit het mesje sneller slijten of zelfs direct stuk gaan. Ook papier met andere materialen erin, zoals glitters, kunnen je mesje gelijk stuk maken.

Hoe lang zou een Silhouette snijmat mee moeten gaan?

De snijmatten voor de Silhouette zou minstens 100 sneden op precies dezelfde plek aan moeten kunnen. Aangezien je meestal verschillende designs snijdt, komt het niet vaak voor dat je over precies dezelfde lijn gaat. Hierdoor is het lastig om een periode aan te geven waarna je de mat zal moeten vervangen.
We raden aan om de mat weer te bedekken met het binnenvel wanneer je de mat niet gebruikt, hierdoor vangt de mat zo min mogelijk stof, zodat de mat goed blijft plakken. Wanneer je veel papier snijdt met veel losse vezels, zal je mat sneller zijn plakkracht verliezen. Wanneer de mat niet goed meer plakt moet je hem vervangen.


Silhouette Studio software

Kan ik mijn eigen mijn eigen GSD bestanden uit ROBO Master openen in Silhouette Studio? Silhouette Studio kan ook GSD bestanden lezen. Alle bestanden die je hebt gemaakt in ROBO Master kan je dus gewoon openen. Klik daarvoor op bestand-openen. Klik onderaan in het venster op *.studio en kies voor *.GSD om de bestanden op te zoeken en te openen.

Hoe kan ik mijn Silhouette Portfolio CDs of andere CDs van Silhouette inladen in de Silhouette Studio? Om je CD's in te laden in de Silhouette Studio doe je het volgende: 1. Plaats je CD in de computer 2. Als de CD automatisch start, annuleer dan de installatie 3. Ga in de Silhouette Studio software in het menu naar "File" ("Bestand")
4. Kies "Import Portfolio CD"

Alle afbeeldingen en lettertypen die op de CD staan, worden nu geimporteerd in de software en kan je daarna direct gebruiken.


Kan ik al mijn oude library bestanden van ROBO Master in de Silhouette Studio gebruiken? Ja, alle library bestanden en gedownloade ontwerpen die je in ROBO Master had, kan je in Silhouette Studio gebruiken. De inlogcode van de Silhouette Store blijft ook hetzelfde

Je kan één van de volgende twee dingen doen om je designs te importeren:

1. Laadt de bestanden in vanaf je eigen computer - Als je de Silhouette Studio op dezelfde computer installeert als waar je de ROBO Master op had staan, dan kan je in de Silhouette studio gaan naar het menu "File" en dan "Import ROBO Master Library". Dit importeert alle bestanden uit de ROBO Master naar de nieuwe software. Afhankelijk van het aantal bestanden kan het tot een uur duren om alles in te laden.
De mapindeling binnen de library blijft behouden! Je hoeft dus niet opnieuw je designs in te delen.

2. Downloaden uit de Silhouette Online Store - Open de Silhouette Studio en klik op de knop "Silhouette Online Store" om naar de online store te gaan en log in met je accountgegevens. Klik vervolgens op "my account" en vervolgens op "Recover All". Je hoeft niet bang te zijn dat dit van je herstelpogingen af gaat, want de eerste download in de nieuwe software wordt niet meegeteld. Aangezien alles opnieuw gedownload moet worden kan het enige tijd duren voordat de software hiermee klaar is.

Wat is het verschil tussen ROBO Master en Silhouette Studio? Silhouette Studio heeft veel verbeterde functies en mogelijkheden t.o.v. de ROBO Master, o.a.:

- Verbeterde Auto-Registratie Mark Reading (voor eenvoudiger printen en snijden)
- Verbeterde Library indeling, snelheid en zoekmogelijkheden - Verbeterd download proces
- Verbeterde tekengereedschappen met o.a. een pen om vrij te kunnen tekenen - Tekst typen gebeurd direct in het scherm en niet in een apart venster - Tekst uitlijnen en uitvullen - Verbeterde gereedschappen om bestaande punten van een snijlijn te bewerken - Verbeterde Welding tool (samensmelten)
- Verbeterde Offset tool (schaduwrand)
- Verbeterde Fill gereedschappen om zelf print en snij bestanden te maken - Ongelimiteerd Ongedaan maken
- ... en nog veel meer!

De RoboMaster software wordt inmiddels door ons en door Silhouette niet meer ondersteund.

Kan ik Silhouette Studio gebruiken met de originele Silhouette en de Silhouette SD?
Ja, Silhouette Studio is geschikt om met alle versies van de Silhouette te werken (originele Silhouette, Silhouette SD en Silhouette Cameo). Je hoeft de software niet in te stellen, als je de machine aansluit herkent de software zelf welk apparaat het is. De Silhouette Studio software werkt ook met de Craft Robo en Wishblade.

Moet ik ook een nieuwe driver downloaden?

Nee, het is niet nodig om een nieuwe driver te installeren voor gebruik met de Silhouette Studio.
PC Gebruikers: Het kan zijn dat Windows de eerste keer dat je de machine aansluit een Wizard Nieuwe hardware start, maar deze kan je veilig annuleren en gewoon met de software verder werken.
Hoe stel ik Silhouette Studio in op centimers i.p.v. inches?
Ga in het menu naar "File" -> "Preferences" -> "Measurements" of wanneer je de software in het Nederlands hebt: "Bestand" -> "Instellingen" -> "Maataanduidingen" Kies nu uit de lijst voor Centimeters of millimeters


Digital Designs van Silhouette kopen en downloaden

Hoe kan ik de Digital Designs van Silhouette America bekijken en kopen?

Om in de webwinkel voor de Digital Designs te komen, doe je het volgende:

1. Open de Silhouette software
2. Klik aan de linkerkant op de knop met het muisje. De webwinkel voor de digital designs wordt geopend.

Je kunt designs bekijken door op de verschillende categoriën aan de linkerkant van het scherm te klikken.

Elke week biedt Silhouette America er eentje gratis aan. De rest is te koop vanaf $ 0.99 per design, maar je kunt ook een downloadabonnement afsluiten. Hiermee ben je een stuk goedkoper uit.

Zonder abonnement reken je de Designs af met een credit card of downloadkaart. Helaas is het niet mogelijk om op een andere manier af te rekenen.

Er zijn drie soorten abonnementen:

  1. Basis abonnement: dit abonnement kost $9,99 per maand en geeft je een downloadkrediet t.w.v. $ 25 per maand. Dit krediet kan meegenomen worden naar een volgende maand, je hebt 60 dagen om je krediet op te maken. Je sluit hierbij een abonnement af van een jaar, na dit jaar kun je per maand verlengen.
  2. Deluxe abonnement: dit abonnement kost $ 14,99 per maand en geeft je een downloadkrediet t.w.v. $ 50 per maand. Dit krediet kan meegenomen worden naar een volgende maand, je hebt 60 dagen om je krediet op te maken. Je sluit hierbij een abonnement af van een jaar, na dit jaar kun je per maand verlengen.
  3. Premium abonnement: dit abonnement kost $ 19,99 per maand en geeft je een downloadkrediet t.w.v. $ 150 per maand. Dit krediet kan meegenomen worden naar een volgende maand, je hebt 60 dagen om je krediet op te maken. Je sluit hierbij een abonnement af van een jaar, na dit jaar kun je per maand verlengen.

Mocht je meer willen downloaden dan het maandelijkse tegoed dat je hebt, dan kan dat natuurlijk. Bij een deluxe of premium abonnement krijg je korting op je 'extra' downloads. Je betaalt dan respectievelijk $ 0.75 of $ 0.50 voor een design van normaal $ 0.99.

Je sluit het abonnement af via de Silhouette software, dit kan niet via de site van Silhouette America. Je houdt de downloads ook nadat je abonnement is beëindigt, maar je kunt dan uiteraard geen nieuwe bestanden meer downloaden. De downloadkaarten die te koop zijn en bijgeleverd worden bij een nieuwe Silhouette, kunnen niet gebruikt worden om het abonnementsgeld mee te betalen, wel om losse downloads mee te betalen.

Waarom werkt mijn downloadkaart niet?

Op de kaart staan 2 codes. Je moet de 16-cijferige code gebruiken die je onder de zilveren strip kunt vinden. De code moet ingevoerd worden zonder spaties.

Oude downloadkaarten waar nog het logo van Quickutz op staat, zijn niet meer geldig en werken daardoor niet meer.

Hoe kan ik mijn gekochte Digital Designs weer terugkrijgen als mijn computer crasht?

Silhouette America houdt van alle gebruikers een database bij met een download historie. Mocht je computer crashen of mocht je een nieuwe computer krijgen, dan kun je, nadat de software weer is geïnstalleerd, je designs opnieuw downloaden (tot 3 keer). Doe daarvoor het volgende:

1. Ga naar de online shop via de Silhouette software (knop met de muis)
2. Log in in je account
3. Ga naar "My account" en klik op "My Download History".
4. Selecteer het ordernummer van de bestanden die je mist en op "Recover All Digital Designs"
5. Wanneer je je wachtwoord hebt gegeven, zullen de afbeeldingen automatisch gedownload worden.

Wanneer worden er nieuwe Digital Designs uitgebracht voor de Silhouette?

Naast de 50 designs die je bij de software krijgt, biedt Silhouette America duizenden designs, waaronder vormen, teksten en templates. Wekelijks wordt dat aantal uitgebreid. Vaak zijn er rond speciale dagen, zoals feestdagen of bijzondere gebeurtenissen, ook speciale releases. Er zijn geen vaste dagen waarop er nieuwe designs uitkomen, dus neem regelmatig een kijkje in de Digital Design shop via de software.

Wat moet ik doen als mijn bestanden niet (allemaal) gedownload worden vanuit de online shop?

Wanneer de bestanden niet of niet goed gedownload worden, staan de rechten van het programma vaak niet goed of moet de bibliotheek geherindexeerd worden. Ga als volgt te werk:

1. Voordat je het programma opent, klik met de rechtermuisknop op het logo van Silhouette Studio en kies voor 'Eigenschappen'. Ga naar het tabblad Compatibiliteit en vink onderaan het vakje bij 'Dit programma als Administrator uitvoeren' aan en klik op OK. Open nu het programma. Als er gevraagd wordt of je iets wilt toestaan, sta dit dan toe.
2. Ga in de software naar Bestand - Instellingen en kies voor het tabblad Geavanceerd. Klik hierin op 'Bepaal bibliotheek toestemmingen'. Als je een foutmelding krijgt is dat niet erg. Klik vervolgens op 'Herindexeer mijn bibliotheek'.
3. Ga naar de online shop van Silhouette en download de bestanden opnieuw via 'my account'. Klik op 'My download history' en kies de order waarvan je de bestanden mist. Kies voor 'Recover order' en de designs worden opnieuw gedownload.
4. Heb je de bestanden vervolgens nog steeds niet, stuur ons dan een email (info@creabest.nl). Heb je de bestanden wel, stuur dan even een email naar Silhouette (support@silhouetteamerica.com) waarin je de situatie uitlegt en het aantal keren dat je tevergeefs hebt geprobeerd te downloaden noemt, zodat zij het aantal downloadpogingen kunnen resetten.

Hoe kan ik betalen voor een abonnement op Digital Designs of losse Digital Designs?

Helaas is het voor abonnementen alleen mogelijk om met creditcard te betalen. Het bedrijf waarbij je het abonnement afsluit is Silhouette America in de Verenigde Staten. Een creditcard is daar een veel gebruikt betaalmiddel, maar hier niet. Helaas bieden ze geen andere betaalmogelijkheid.
De losse designs zijn af te rekenen met credit card of downloadkaarten van Silhouette, te koop in onze webwinkel.

Waar kan ik de Digital Designs bekijken?

Je kan zien welke Digital Designs er zijn in de Digital Designs shop die je kunt bereiken via de Silhouette software door op deknop met de muis te klikken. Je kunt de designs bekijken zonder dat je verplicht bent om ze aan te schaffen.


Snijden met de Silhouette

Wat kan ik doen als mijn papier of andere materialen niet goed vastplakken op de snijmat?

Bij gebruik van de snijmat, zul je er eerst voor moeten zorgen dat het middenstuk van het beschermvel van de mat is verwijderd, zodat de mat kleeft. Plaats het beschermvel wel op de mat wanneer je deze niet gebruikt, zodat er niet stofjes uit de lucht op de snijmat komen, waardoor hij plakkracht verliest.

Papier en cardstock hebben kleine vezeltjes in zich, het ene papier wat meer dan het andere, maar elk soort papier of cardstock heeft dit. Om papier beter te laten plakken, is het verstandig om de mat schoon te maken tussen snijbeurten, bijvoorbeeld met een kledingroller.

Om papier goed vast te drukken kunnen we het gebruik van de universal scraper of een oud bankpasje aan om het papier extra vast te drukken op de mat aanraden. Vooral wanneer je werkt met kleinere stukken papier of speciaal materiaal, werkt dit goed.

Als laatste suggestie een tip om een boek of een andere verhoging voor (en achter) het apparaat te leggen waar de mat op rust voor je gaat snijden. Omdat het snijvlak van de Silhouette een paar centimeter boven de tafel zit, ligt de mat voor je begint en tijdens het snijden krom in het apparaat. Door het boek ligt de mat voor en tijdens het gebruik vlakker en zal het papier minder snel loslaten.

De snijmat is een verbruiksartikel en zal naar verloop van tijd zijn plakkracht verliezen. Wanneer dit het geval is, zul je een nieuwe snijmat aan moeten schaffen.

Waarom kan ik niet helemaal door het papier snijden?

Als je de originele Silhouette gebruikt, controleer dan eerst of het mesje in de goede positie staat. Wanneer je met de snijmat snijdt, moet de vin op de meshouder in de 3-uur positie staan. Wanneer de meshouder in deze positie staat, zit het mesje wat lager waardoor je dieper kan snijden.
Ook als je een Silhouette SD en Cameo hebt, kan een verkeerde mespositie oorzaak zijn van het probleem, zeker als je in de afgelopen tijd de meshouder of snijkap verwijderd hebt. Het kan zijn dat het mesje dan niet helemaal goed in de houder zit en daardoor niet goed kan snijden.

Als het mesje wel goed zit, controleer dan de instellingen voor het snijden. Als je de software hebt ingesteld op dunner materiaal dan wat je probeert te snijden, moet je de instellingen aanpassen tot de goede dikte. Het kan zijn dat je hiervoor ook een andere mesinstelling moet gebruiken. Het is aan te raden om een testsnede te maken vooraf aan het snijden van je bestand door op de knop "Testsnede" te drukken. Als de testsnede niet goed gaat, zul je waarschijnlijk de instellingen aan moeten passen en dan opnieuw een testsnede moeten maken. Als de testsnede goed gaat, gaat het snijden van het snijbestand waarschijnlijk ook goed.

Als de testsnede werkt, maar het snijden van het bestand gaat toch niet goed, probeer dan om een ander bestand te snijden om te controleren of het aan het bestand ligt. Als het nieuwe bestand wel goed snijdt, is er een probleem met het eerste snijbestand. Is dit een Digital Design uit de online shop, stuur ons of Silhouette America dan een email welk bestand het is, zodat het probleem kan worden opgelost. Is het een ander snijbestand, dan kunnen we dit probleem helaas niet voor je oplossen.

Hoewel het niet altijd nodig hoeft te zijn, kan het soms een oplossing zijn om de Silhouette het bestand twee keer te laten snijden. Je kunt dit aanvinken in het snij-instellingenscherm.

Hou er rekening mee dat sommige materialen te dik zijn voor de Silhouette en je daardoor niet het gewenste snijresultaat krijgt.

Waarom stopt mijn Silhouette met snijden voor het hele snijbestand gesneden is?

Als de Silhouette tijdelijk stopt met snijden en het blauwe licht knippert, dan is er een grote stroom gegevens naar de Silhouette gestuurd (waarschijnlijk is het een groot of ingewikkeld snijbestand). De Silhouette moet deze gegevens verwerken voor hij verder kan gaan. Dit heeft niets te maken met de snelheid of mogelijkheden van computer, alleen van de Silhouette machine zelf. De Silhouette zal vanzelf weer gaan snijden, maar dit kan wel een paar minuten duren.

Om dit probleem te voorkomen, kun je bij ingewikkelde snijbestanden (grote of erg gedetailleerde bestanden) de snijsnelheid verlagen naar 3 (of lager). Door de Silhouette langzamer te laten snijden, heeft de Silhouette meer tijd om de gegevens tijdens het snijden te verwerken en zal hij minder vaak stoppen tussendoor.

Zolang de blauwe aan/uit knop knippert, is de Silhouette nog bezig en zal deze vanzelf weer verder gaan.

Wat moet ik doen als mijn machine boven het papier in de snijmat snijdt?

De Silhouette SD en Cameo hebben 2 standen waarop je het materiaal kan invoeren in de machine. Wanneer de machine boven het papier in de snijmat snijdt, stond de machine op de verkeerde invoerstand toen de mat werd ingevoerd in de machine. Wanneer je met snijmat werkt moet bij de Silhouette SD 'Load w/ Carrier' in het display op de machine staan, voor je de mat invoert. Bij de Silhouette Cameo moet de stip op het display op de machine staan bij 'Load Cuttingmat'.


Snijden vanaf een SD-kaart

Wat voor soort SD kaarten kan ik gebruiken met de Silhouette SD of Cameo?

Je kunt alleen SD kaarten gebruiken in de Silhouette SD, geen SDHC kaarten. Hoewel een SD en SDHC kaart er hetzelfde uit ziet, zijn het toch twee verschillende soorten kaarten. Je kunt dit vergelijken met CD en DVD, deze lijken ook hetzelfde, maar zijn het niet.
In de Silhouette Cameo kunnen zowel de SD als SDHC kaarten gebruikt worden.

Hoe sla ik een design op mijn SD-kaart op?

Om designs op te slaan op een SD-kaart heb je een SD-kaart en SD-kaart lezer nodig op je computer. Je slaat je designs op de volgende wijze op:

1. Open de software en maak of open het design dat je op de SD-kaart wilt zetten. Geef het design het formaat dat je waarschijnlijk wilt gebruiken. Je kunt het formaat nog wel aanpassen met stappen van 25% (van 50% tot 200% van het orginele bestand). Zorg ervoor dat het design in de linkeronderhoek van het snijgebied staat.
2. Stop de SD-kaart in de computer (SDHC kaarten zijn niet te gebruiken met de Silhouette SD, wel met de Silhouette Cameo)
3. Klik op de SD-knop in de software.
4. Navigeer naar je SD-kaart en geef het design een naam. Sla het design op de SD-kaart op in het mapje SD (wanneer deze er nog niet is moet je deze aanmaken). Design worden opgeslagen als .GSP Wanneer de SD-kaart in de Silhouette SD gestopt wordt, zoekt de machine naar de .GSP bestanden in de SD map. Designs in een andere map kunnen niet gevonden worden.

Hoe kan ik op mijn LCD scherm door mijn designs op de SD kaart bladeren?

Hieronder zie je een overzicht van de functies onder de knoppen op de machine.
sdflowchart

Je kunt een versie van dit overzicht hier downloaden om bij je machine te bewaren. Dit overzicht past geprint precies in de deksel van de Silhouette SD zou je het daarin willen plakken.

Om door de verschillende functies te navigeren, gebruik je de pijltjes toetsen om binnen een niveau te veranderen van optie of de enter toets om een optie te kiezen of naar een ander niveau te gaan. Wanneer een optie geselecteerd is met de entertoets kun je aanpassingen maken met de pijltjes.

De verschillende opties zitten op drie verschillende niveaus:

* niveau 1: (opties zijn beschikbaar of er nu een SD kaart in de machine zit of niet)

Load w/Carrier - Deze optie wordt gebruikt om de snijmat in de machine te laden. Het mesje staat dan direct goed boven het papier.
Load Media - Deze optie wordt gebruikt om materialen te laden wanneer je snijdt zonder snijmat, zoals vinyl (let op: je kan alleen zonder snijmat snijden wanneer het materiaal breed genoeg is en er een onderlaag onder zit)
Unload Media - Deze optie zorgt ervoor dat de mat of het materiaal uit de machine wordt geladen.

* niveau 2: (opties zijn beschikbaar wanneer de snijmat in ingeladen en de SD-kaart in de machine zit)

Select File -Met deze functie kun je het gewenste snijbestand op de SD-kaart openen. Wanneer je op Enter duwt kun je door de bestanden bladeren, als je het gewenste bestand in het LCD scherm ziet staan, zal het bestand gesneden worden wanneer je weer op Enter duwt.
Setting - Door deze optie te selecteren kom je in niveau 3 om de snij-instellingen in te stellen. (zie hieronder)
Unload Media - Deze optie zorgt ervoor dat de mat of het materiaal uit de machine wordt geladen.

* niveau 3: (opties zichtbaar wanneer "Settings" is geselecteerd)

Select Media - Hier kun je de dikte van het papier kiezen of welk ander materiaal je wilt snijden. Je kunt kiezen uit: Thick (cardstock of dikker papier), Thin (dun papier of materiaal), Film (vinyl), of Pen (voor het gebruik van de penhouder of een sketchpen). Wanneer een materiaalkeuze is gemaakt, kun je de dikte van het materiaal nog aanpassen met de pijltjestoetsen. De S+E op het display betekent dat bij het duwen op Shift en Enter tegelijk er een testsnede wordt gemaakt om je instellingen te controleren.
Start Point - Met deze optie kun je het mesje op de plek zetten waar je wilt gaan snijden. Wanneer je Enter ingedrukt hebt om de optie te selecteren, kun je het mesje met de pijltoetsen op de goede plek boven het papier zetten.
Scale - Deze functie staat je toe om het formaat van het design aan te passen met stappen van 25%. 100% is het formaat waarop je het opgeslagen hebt. Je kan het formaat veranderen van 50 tot 200% (dus vanaf half de originele grootte tot 2 keer zo groot).
Copy - Met deze functie kan je het bestand vaker dan 1 keer uitsnijden. De kopiën worden naast elkaar op 1 lijn uitgesneden. Als je te veel kopiën naast elkaar zet, wordt er een foutmelding gegeven.
Go Back - Wanneer je alles hebt ingesteld, kun je via deze functie weer terug naar het niveau hierboven.

Let op: Je kan geen aanpassingen maken aan bestanden op een SD-kaart behalve het formaat. Draaien e.d. is dus niet mogelijk, dit kan alleen in de software.

Waarom krijg ik een "RMS Error" wanneer ik probeer te snijden vanaf mijn SD-kaart?

De "RMS Error" geeft aan dat de afbeelding die je probeert te snijden op de SD-kaart is opgeslagen terwijl de registratietekens aan stonden. De mogelijkheid om te printen en te snijden kan alleen gebruikt worden wanneer de Silhouette is aangesloten op de computer, dit kan niet vanaf de SD-kaart. Deze foutmelding kan ook voorkomen wanneer je niet wilt printen en snijden, maar alleen wil snijden. Het geeft alleen aan dat het bestand is opgeslagen met de registratietekens aan.
Om het probleem op te lossen, zul je de afbeelding van de SD-kaart moeten verwijderen en opnieuw op moeten slaan zonder de registratietekens.


Overig

Hoe kan ik glas etsen met de Silhouette?

Om glas te etsen met de Silhouette heb je de machine nodig, vinyl, transfer paper en glas ets middel. (allemaal te koop in onze winkel en webwinkel)

1. Maak het oppervlak van het glas dat je wilt gaan etsen goed schoon.
2. Gebruik de Silhouette om een design uit het vinyl te snijden dat je wilt etsen. (zie Hoe snij ik Vinyl?)
3. Gebruik de Universal Hook of een pincet om het vinyl weg te halen waar je het etsen middel wilt smeren (zo maak je een masker voor het etsen).
4. Haal het transfer paper los en plak het over het overgebleven vinyl.
5. Haal het vinyl met het transferpaper van de ondergrond af en plaats het op de kop op de tafel.
6. Leg het te etsen oppervlak zo voorzichtig mogelijk op het vinyl zodat er geen luchtbubbels ontstaan.
7. Druk eventueel de luchtbubbels weg met de Universal Scraper of een oude bankpas.
8. Haal langzaam en voorzichtig de transfer paper van het vinyl af, zodat al het vinyl op het glas blijft zitten.
9. [Let op!] Het etsmiddel is niet geschikt voor kinderen, volg duidelijk de aanwijzingen op het potje!
10. Breng met een stuk stof of kwast een dikke laag etsmiddel aan op het glas. Zorg ervoor dat het middel evenredig is verdeelt.
11. Op het etsmiddel staat hoelang je het in moet laten trekken, meestal 5 tot 10 minuten.
12. Na het intrekken van het etsmiddel, was je het etsmiddel van het glas af met keukenpapier.
13. Haal het vinyl van het glas af.

Hoe breng ik mijn gesneden vinyl design over naar de muur of andere oppervlakken?

Wanneer je vinyl gesneden hebt en dit op de muur of een ander oppervlak wilt plakken, is het vaak handig om transfer papier te gebruiken. Ga daarbij als volgt te werk:

1. Snij het gewenste design uit vinyl (zie Hoe snij ik vinyl?) met de Silhouette.
2. Laat het ondergrondvel zitten en haal voorzichtig de stukken vinyl weg die je niet wilt gebruiken.
3. Haal het ondergrondvel van het transfer papier af en plak het stevig over je gesneden vinyl design.
4. Haal voorzichtig het ondergrondvel van het vinyl af.
5. Plaats je design op het gewenste oppervlak. Druk het goed aan met de Universal Scraper of een oud bankpasje en zorg ervoor dat er geen luchtbubbels onder het vinyl zitten.
6. Haal voorzichtig het transfer papier weg.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie?
Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen.

Waar worden cookies voor gebruikt?
Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger.

Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies.

Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser.

Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit.

Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies?
Deze website plaatst cookies om de volgende redenen:

Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen.

Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies.

Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen.

Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren.

Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is.

Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is.

AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites.

Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop.

Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking.

Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen?
Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.